Loading

Ți-ai schimba meseria la 50 de ani?

Acum ceva timp, m-am reîntâlnit cu profesoara mea de matematică, impactul revederii a fost unul major, pentru că efectiv era de nerecunoscut. Arată, mult mai tânără, avea o prospețime, un zâmbet relaxat, total diferită din perioada liceului, serioasă, mereu încruntată și îngândurată.

Întrebarea se citea pe fața mea, iar răspunsul a fost uimitor. Ea mereu și-a dorit să picteze, iar la 50 de ani s-a hotărât să renunțe la meseria de profesor. Am aflat de la ea că defapt în tinerețe părinții ei o încurajaseră să aleagă o carieră sigură, iar în accepțiunea lor, cea de profesoară era cea mai pentru ea. Chestia este că nimeni nu o întrebase ce ar vrea să facă cu viața ei, ce îi place cu adevărat. Uite așa profesoara mea a trăit o viață întreagă muncind o meserie pe care nu o iubea, ba pot spune că atunci când eu eram în liceu, nici măcar nu se mai chinuia să ascundă asta, iar taote astea din cauză că ea a fost lașă și nu a recunoscut nici măcar o clipă că defapt ei îi plăcea să picteze. Nu reușise să strângă avere urmând cariera de profesor, nu reușise în dragoste pentru că urându-și cariera, aducea în fiecare seară acasă frustrări și asta a dus la un divorț timpuriu. Ce mai o viață irosită pentru că îi era frică să își schimbe cariera pentru că ”avea o vârstă”.

Oare câți oameni sunt în situația ei și oare câti au curaj și fac exact ce își doresc, indiferent de câți bani le aduce asta lunar? Oare câți lucrează cu pasiune, cu dorința de a schima ceva, măcar în viața lor, fără să le pese dacă ceea ce fac contează măcar un pic pentru alții, atâta timp asta contează pentru ei? Câți au avut curajul să-și urmeze pasiunea până la sfârșitul vieții?

Tu în ce categorie te încadrezi? Tu ai avea curajul să-ți schimbi acum meseria, dar să nu o faci pentru bani ci doar din pasiune, pentru că nimic nu este mai apreciat pe lumea asta, în zilele noastre, decât un om care lucrează cu pasiune. Din pasiune se nasc lucruri minunate. De exemplu nu dorința de profit a dus la inventarea telefoniei mobile ci imaginația, pasiunea și dăruirea unui singur om.

Da, sigur vei găsi scuze, vei răspunde că ești cap de familie, ai un copil de crescut, că este prea târziu, sau prea devreme și mai ai puțin de copilărit, sau că oricum ești bine așa cum ești acum. Dar dacă pasiunea ta, ar schimba ceva în lumea asta, ai face-o?

Napoleon spunea că: ”fiecare soldat poartă în raniță un baston de mareșal!”, tu unde ți-ai uitat ranița?

Leave a Reply