Loading

6SiO2 CaOANa2O

Prin nisip se înțelege o rocă sedimentară neconsolidată, provenită din sfărâmarea unor minerale, roci sau organisme și care se prezintă sub forma unei acumulări de granule fine (0,063–2 mm). Componentul principal al nisipului este cuarțul; mai rar conține minerale ca: monazit, casiterit, diamant, safir, granat ș.a.
Nisipul este amestecat cu deșeuri din sticlă (provenite din colecțiile de reciclare), carbonat de sodiu și calcar (carbonat de calciu) și încălzit într-un cuptor. Carbonatul de sodiu reduce punctul de topire al nisipului, ajutând astfel la economisirea de energie în timpul procesului de fabricație, dar are un mare dezavantaj: producerea unui tip de sticlă care se dizolvă în apă! Calcarul se adaugă pentru a opri acest lucru să se întâmple. Produsul final se numește sticlă silico-calco-sodică. Este sticla obișnuită pe care o putem vedea peste tot în jurul nostru.
Odată ce nisipul este topit, acesta este fie turnat în forme pentru a face sticle, pahare și alte recipiente, fie turnat prin curgere continuă printr-o baie de staniu în fuziune și sub atmosferă de azot (procedeu denumit „float”, dezvoltat de Pilkington în anii ’60) pentru a face foi perfect plane de sticlă pentru ferestre.
Sticla antiglonț este fabricată dintr-un laminat din mai multe straturi de sticlă și plastic lipite împreună.

Leave a Reply